Imali smo čast da nam prvi gost u 2014. godini bude Ante Toni Janković! Pročitajte što nam je sve rekao prvi pjevač Divljih Jagoda.
 

Prvo da Vas pitam, možete li nam pojasniti nastanak Divljih Jagoda?

Evo prvo bih pozdravio sve čitatelje portala miXete i naravno, pozdrav tebi Domagoj.
Divlje Jagode su nastale u Zagrebu 1977.g. Naime, mi smo zapravo počeli kao zagrebački bend. Sead Lipovača je bio student vanjske trgovine u Zagrebu pa je i mene povukao, dok su ostali članovi bili Zagrepčani Adonis Dokuzović na bubnjevima, Nihad Jusufhodžić na basu te Mustafa Ismailovski na klavijaturama. Izdali smo album Divlje Jagode 1978.g. u suradnji s Jugotonom. E, onda je uslijedila pauza, znaš tad se išlo u vojsku pa je onda promijenjena postava jer je na bubnjeve došao Nasko Budimlić, a na bas Alen Islamović. I to je tada bila postava na albumu Stakleni Hotel na kojem se nalazi „Autostop“. Taj je album izdan za sarajevski Diskoton, naime, tada se bend preselio s radom u Sarajevo.

I nakon toga je izašao album Motori 1982. na kojem Vas nema. Kako to?

Tako je. Tu ja prestajem s radom jer se nismo idejno poklopili i ja tako napuštam bend. Oni onda nastavljaju s radom na sljedeća dva albuma bez mene pa je pjevao Alen Islamović i onda je na mjesto basista došao Zlatan Ćehić.

Ali zašto ste Vi otišli?

Pa kao što sam naveo ranije, nismo se idejno poklopili. Više mi nije odgovarao način na koji je bend htio dalje ići, ja sam htio nešto drugačije. I tako malo po malo…ma znaš kako to ide.

 

Pa vi ste onda nesvjesno utjecali na glazbenu industriju jer da niste Vi otišli iz Jagoda, nikad ne bi Islamović počeo pjevati i ne bi nikada otišao u Bijelo Dugme i ne bi samim time i Mladen Vojičić Tifa došao na mjesto pjevača u Jagodama…

Pa to je vrlo čudan splet okolnosti…to je vrlo slučajno, nije bilo ništa dogovoreno, to je vjerojatno zbog takve sredine, jer Sarajevo je mala sredina pa onda to tako kola kako ide.

E, da ste vi ostali…

Da sam ja ostao, sigurno ne bi bilo ovako…ja sam prvi pjevač, tj.originalni kako se kaže. Prema pjevaču se određuje zvuk benda, sve se ustvari svodi na pjevača, ali značajnu ulogu u svemu tome vodi Zele Lipovača pa se u bendu već promijenilo koliko pjevača, ne znam ni sam koji je ovo po redu. Poslije mene su pjevali Islamović, Tifa pa onda nakon njega Ćehić pa i Gibonni, makar je on samo napravio demo snimke koje su bile na engleskom jeziku, ali on se ne može smatrati pjevačem jer na službenom nosaču zvuka nema njegovog imena. E da, onda i Žanil Tataj i Pero Galić, ali je on došao kao gotov pjevač i onda sad ovaj Marko Osmanović.

Trenutno je pjevač Livio Berak.

Da, tako je.

 

Sad je izašao novi album Divljih Jagoda, nakon deset godina. Jeste li ga poslušali?

Jesam jednu pjesmu, kako se ono zove…”Kad te netko spomene”  i eto, dobra je pjesma. Samo da znaš da budem iskren, album je standardan,  ništa posebno. Zele inače sve dobro radi, ali to su standardne pjesme.

Jesmo li mogli očekivati nešto više? Ovo je prvi album nakon pauze od deset godina.

E, to moraš pitati Zeleta, on će ti reći nešto više o tome.

Ekipa miXete Vam se zahvaljuje na gostovanju i želimo Vam sve najbolje u Novoj godini!

Hvala. I ja vama želim sve najbolje u hiljadu devetsto i četrnaestoj(!), pardon, u tisuću devetsto četrnaestoj…ne, ne, ne, u dvije tisuće i četrnaestoj! Joj, ovo mi se isto dogodilo na jednoj televiziji za Novu godinu. Ispričavam se duboko zbog greške, događa se.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE